Ida Burrows på väg ner i i det 31 gradiga vattnet under aquathon-loppet på Anoc World Beach Games i Doha, Qatar. Foto: AWBG2019

Publicerad 14 oktober 2019

Starkt lopp av Ida i hett Doha

- Det är den hårdaste tävling jag någonsin varit med om, säger Ida Burrows som avslutade med en stark löpsträcka och slutade på en 14:e plats i Aquathlon på Anoc World Beach Games.

Aquathlon genomförs i tre sträckor, 2,5 km löpning, 750 m simning och en avslutande löpning på 2,5 km. Trots att tävlingen avgjordes klockan sex på morgonen var det extremt varmt på Katara Beach i Doha och vattentemperaturen på 31,9 grader var precis under gränsen för att kunna genomföra tävlingen med full simsträcka utan att riskera deltagarnas hälsa.

- Det är den hårdaste tävling jag någonsin varit med om. Simningen var helt extrem. Den andra löpningen är jag nöjd med, jag kunde springa mycket mer vaket, säger Ida Burrows efter loppet.

Ida Burrows, som normalt tävlar i triathlon, är en stark löpare och låg på en 17:e plats efter den första löpsträckan, 27 sekunder efter täten. Under simningsmomentet tappade hon en minut på ledningen till en 21:a plats. På den avslutande löpningen hade hon en av de snabbaste tiderna och sprang om sju deltagare och korsade mållinjen på en 14:e plats, 2,09 efter segrande Francisca Tous från Frankrike. Francisca Tous vann med tiden 29,38, 25 sekunder före Kseniia Levkovska, Azerbajdjan. Bronset togs av Antoanela Manac, Rumänien, 39 sekunder efter.

-Jag tycker Ida genomförde loppet väldigt bra. Det var många som gick ut för hårt på första löpningen. Att sedan simma i så varmt vatten som inte kyler ner kroppen tar mycket på krafterna. Det var väldigt extrema förhållanden och en nyttig erfarenhet för framtiden. Ida är bara 18 år och har ett långsiktigt mål mot OS i Paris 2024 i triathlon, säger Angela Fox, sportchef på Svensk Triathlon.

Fler svenskar tävlar i dag

Felix Blomqvist hoppade in på en sjätteplats i finalen i vattenskidor. Felix som inledde tävlingen noterade 56,1 meter i sitt tredje och bästa hopp. Han låg länge med i täten men blev passerad i resultatlistan av de tre sista hopparna som alla hoppade runt 59 meter. Ryssen Vladimir Ryanzin vann på 59,9 meter före Stepan Shpak, Vitryssland 59,2 och Emile Ritter, Chile 59,1 meter.

I kväll klockan 18.10 möter det svenska beachhandbollslaget Ungern i kvartsfinal.

-Vi har mött dem tre gånger i mästerskap och inte vunnit mot dem någon gång så det kommer bli en tuff kvartsfinal, säger Heléne Bernhardtz, förbundskapten.