Henrik Dahlberg in action under beachhandbollslagets andra match mot Oman. Foto: AWBG2019

Publicerad 11 oktober 2019

Premiärseger i beachhandboll

Beachhandboll är en spektakulär gren inom handbollen som är etablerad internationellt och på stark frammarsch i Sverige. Det svenska herrlaget vann båda matcherna under inledningsdagen av ANOC World Beach Games. Häng med så förklarar vi mer om det speciella regleverket.

Sveriges herrlag inledde ANOC World Beach Games med seger 2-0 i set mot Australien. Sverige vann första set (första halvleken) med 22-11 och andra med 28-8.

Hampus Dahlqvist i anfall mot Australien. Foto: AWBG2019

- Vi spelade väldigt stabilt och gedigt. Det var viktigt att vi kunde använda alla spelare eftersom matcherna här i Qatar spelas i extrem värme, säger förbundskapten Heléne Bernhardtz.

Det var betydigt jämnare i kvällsmatch mot Oman. Sverige vann åter med 2-0 i set, men det var täta set - 16-14, 16-14. Andra set stod 14-14 efter full tid och fick avgöras genom "golden goal", där svenskarna vann det viktiga uppkastet och avgjorde.

Henrik Dahlberg och Erik Wessberg i matchen mot Oman. Foto: AWBG2019

Fyra i VM

Sverige slutade fyra i världsmästerskapen 2018, vilket kvalificerade laget till ANOC World Beach Games 2019 som ett av tolv lag. De regerande världsmästarna är Brasilien som också har vunnit flest VM-guld genom tiderna, fem stycken av totalt åtta genomförda mästerskap. Kroatien slutade tvåa på senaste VM. De regerande Europamästarna i grenen är Danmark från tidigare i somras.

Spelplanen är 27 meter lång och 12 meter bred ungefär en tredjedel av en normal handbollsplan. Den består av ett spelområde och två målområden. Underlaget ska bestå av ett minst 30-40 cm lager av sand. Runt spelplanen finns en tre meter bred säkerhetszon. Målen är lika stora som vanliga handbollsmål, tre meter breda och två meter höga.

Antal vunna halvlekar avgör

En match består av två halvlekar, eller set, som är tio minuter långa och en halvtidspaus på högst fem minuter. I beachhandboll räknas antalet vunna set. Man får ett poäng för ett vunnet set. Om det är oavgjort efter tio minuter använder man sig av "Golden Goal" för att avgöra setet. Om båda lagen har vunnit varsitt set använder man sig av "shoot out" (en spelare mot målvakten) för att utse matchens vinnande lag.

Till skillnad från vanlig handboll används inga avkast efter mål, spelet sätts igång direkt från målvakt innanför målgården. Matcherna startas alltid med uppkast.

Så räknas mål

• Vanliga mål = en poäng.
  • Spektakulära mål (som en snurr eller japan) = två poäng.
  • Mål av målvakt, specialist (spelare som byter med målvakt i anfall) = två poäng
  • Straffmål = två poäng

Så fungerar shoot out

Varje lag har en målvakt i mål och utser fem olika spelare var som får ta varsin shoot out. Båda målvakterna står på sin respektive mållinje. Utespelaren på tur att skjuta ställer upp med en fot på målgårdslinjen. Utespelaren passar målvakten. Först då får målvakterna röra sig från sina utgångspositioner. Målvakten kan välja att skjuta själv, eller så kan målvakten passa utespelaren som springer mot motståndarmålet. Utespelaren har tre sekunder på sig att försöka göra mål. Nuddar bollen marken eller om utespelaren gör ett regelfel döms målet bort. Om försvarande målvakt begår ett regelfel blir det straff och rött kort. Lagen genomför varannan shoot out. Det lag som fått flest poäng under shoot out-momentet vinner matchen.

Så spelas bollen

Man spelar bollen med händerna. Bollen kan läggas ner i max tre sekunder (räknas på samma sätt som en studs). Det är tillåtet att slänga sig efter bollen, även om bollen ligger i målgården.

Bestraffningar

En spelare kan bli utvisad och måste då lämna planen. Spelaren får komma in igen först vid nästa bollinnehav. Två utvisningar innebär diskvalifikation.

Laget

Ett lag består av tio spelare. Minst sex spelare måste vara närvarande när matchen börjar. Högst fyra spelare i varje lag (tre utespelare och en målvakt) får vara på spelplanen samtidigt. De återstående spelarna är avbytare.