Emil Johansson i försöken på 400 meter. Foto: SOK

Publicerad 23 juli 2019

Emil snabbast i försöken på 400

Emil Johansson var snabbast av alla i försöken på 400 m häck med nya personliga rekordtiden 47,73. Nu väntar final i Europaungdoms-OS på torsdag.

Emil kontrollerade sitt försöksheat från bana sex och såg att han snabbare tider i benen till torsdagens final, trots att han noterade personligt rekord med 24 hundradelar. Emil var även 23 hundradelar snabbare än näst bästa tid i försöken, polacken Patryk Grezegorzewicz. Det krävdes 48,27 för att knipa en av de åtta platserna i final.

Pers av Zion i finalen

Zion Eriksson satte återigen personligt rekord på 100 meter och slutade på femte plats i finalen. Zion noterade tiden 10,59 och var elva hundradelar bakom segraren turken Umut Uysal. Zion var även bara sex hundradelar från en bronsmedalj. Eriksson kom till Baku med personbästa på 10,64, som han sänkte till 10,62 i försöken och alltså putsade med ytterligare tre hundradelar i finalen.

Nia i kulfinal

Victoria Quainoo slutade på en retfull nionde plats i flickornas kulfinal, som turkiskan Pinar Akyol vann på 17,88. Victoria hade bara en giltig stöt som mätte 15,47, och det saknas tre decimeter för att få göra de tre sista stötarna. Victoria har dock en final kvar. Under förmiddagen tog hon sig vidare i slägga efter åttonde bästa resultat, 62,31, i kvalet.

I finalen på 3 000 meter slutade Tilde Axelsson Fröjdenlund på sjätte plats med tiden 9.57,30. Polskan Olimpia Breza vann via 9.48,23. Norskan Ina Halle Haugen tog silver med 9.49,54.

Marcus Stenberg i mångkampsfinal

De svenska pojklaget stod för fina prestationer i dagens lagtävling och kval till mångkampen i artistisk gymnastik. Laget gick igenom 17 av de 18 serierna utan större misstag och placerade sig på 14:e plats med poängen 148,9 vilket var mer än fyra poäng bättre än resultatet från Junior-VM som gick i Györ, Ungern för tre veckor sedan.

- Alla grabbarna, Marcus, William och Vilgot gjorde en bättre individuell prestation än under JVM. William gjorde personbästa i mångkampen och blev med poängen 12,65 i bygelhäst placerad på en 16:e plats av 81 deltagare. Vilgot tog en nytt personbästa på mästerskap med poängen 69,450, säger tränaren Eddie Olsson efter tävlingen.

Förutom lagets nästintill perfekta tävling tog Marcus Stenberg en finalplats i mångkampen som 22:a man i kvalet. Marcus presterade sin bästa totaltpoäng hittills i gymnastikkarriären 76,3. Finalen går på torsdag klockan tio svensk tid.

Halvsvensk temposegrare

Det blev halvsvensk seger i flickornas cykeltempolopp. Storbritanniens Zoe Bäckstedt, dotter till förre svenske proffset Magnus, vann. Alma Johansson var bästa svenska på 38:e plats, distanserad med 2.26. Felicia Bengtsson var 40:e och Julia Lyngbaek 49:a.

Leo Jacobsson blev bästa svensk i pojkarnas tempolopp. Han slutade på 24:e plats och var drygt 53 sekunder efter segrande estländaren Madis Mihkels. Joel Warrén blev 38:a och Eric Pedersen 45:a.

David Falk längst till höger i bild under försöken på 200 m fjärilsim i Baku 2019. Foto: EOK

Dubbelt personbästa i simarenan

David Falk satte personligt rekord i både försöken och semifinalen på 200 m fjärilsim. Under förmiddagens försök tog han sig för första gången under 2.08 med tiden 2.07,59. En tid som han sedan putsade ytterligare sju hundradelar i semifinalen till 2.07,52 och slutade på en 14:e plats. Olivia Bäckström simmade på 2.39,60 i försöken på 200 m bröstsim och tog sig även hon vidare till semifinal. Där lyckades hon inte få till samma flyt och slutade på en 16:e plats med tiden 2.41,87. På 400 m frisim blev Kristina Orban 23:a 4.30,11 och Tyra Littorin 38:a med 4.40,64.

Utslagna i tennis

Både Ida Jacobsson och Agnes Mitteregger föll i andra omgången av EYOF-tennisen, båda i singel och tillsammans i dubbel. Ida förlorade med två gånger 3-6 mot litauiskan Tverijonaite och Agnes föll efter en nästan två timmar lång batalj mot grekiskan Steur med setsifforna 2-6, 6-3, 6-10. I dubbelturneringen förlorade svenskduon efter en drygt två timmar lång rysare mot det franska paret Babel/Leclercq med 5-7, 6-3, 12-14. Svenskorna föll trots att de faktiskt vann 75 bollar mot det franska parets 74.