Gunilla Lindberg tillsammans med Helena Ekholm, Adrian Schultheiss, Angelica Bengtsson, Frida Svensson, Björn Ferry, Anette Norberg, Charlotte Kalla och SOK:s dåvarande ordförande Stefan Lindeberg i samband med Olympiatravet 2011. Foto: SOK.

Publicerad 25 april 2019

40 års samarbete mellan travsporten och SOK

När PR-agenten Egon Håkansson kom upp med idén om ett årligt Olympiatrav som skulle gynna både travsporten och SOK:s olympier var det väl få som trodde att projektet skulle vara i 40 år – och förhoppningsvis många år till. Att det också skulle ge våra svenska olympier 230 miljoner kronor var kanske ännu mer overkligt.

Gunilla Lindberg, Foto: TT.

För mig som var med redan när det första travet ägde rum är det svårt att förstå att så många år har gått och att samarbetet med ATG ständigt har utvecklats under dessa år.

Men där är vi i dag – 40 års samarbete och 230 miljoner till våra svenska olympier för OS-förberedelser och olika träningsprojekt. Vi på SOK sätter alla stort värde på detta samarbete.

Detta gäller förstås främst våra olympier som har fått extra möjligheter till träning och tävling åren innan OS. Sverige är ett litet land och har i förhållande till våra konkurrenter mindre pengar till elitidrotten. Därför är det stöd som travet ger ovärderligt och i de olympiska kretsarna har Olympiatravet blivit en av årets höjdpunkter där de aktiva för en dag får uppleva en festdag på Åby travbana men trevligt umgänge, både sinsemellan och med diskussioner med kuskarna som blivit våra nära vänner under åren. För några år sedan hade vi faktiskt ett tränarseminarium med våra förbundskaptener och flera av travets duktiga kuskar och det var mycket uppskattat. Då kunde vi konstatera att steget inte är så långt mellan att träna en olympier och att träna en framgångsrik häst till att göra en bra prestation.

Det första Olympiatravet hölls på Jägersro 1979 och sedan har också Solvalla varit värd för travet. Men sedan 1985 har Olympiatravet avgjorts på Åby travbana, och har mer eller mindre blivit en institution både för kuskar och olympier.

En del av våra olympier är dessutom hästägare och diskussionerna går höga när det diskuteras system och dagsform. Besöket i stallarna före starten är alltid populärt och många stalltips förmedlas – hur många som vinner har vi dock ingen statistik på.

Men den statistik vi har är de fantastiska 230 miljonerna till satsningen på våra aktiva och de 40 åren av samarbete som vi hoppas blir fler. Sveriges Olympiska Kommitté är stolta att kunna förknippas med travsporten och vi hoppas att travsporten också är stolta över att förknippas med våra aktiva och våra olympiska satsningar.

Kanske får vi se en dröm uppfyllas den 24 juni då omröstningen av vinter-OS 2026 äger rum. Skulle denna dröm uppfyllas hoppas vi att travsporten blir en kär och stor supporter i förberedelserna och genomförandet av ett vinter-OS och Paralympics i Sverige.

Stort tack för de 40 fantastiska åren som har varit fyllda av gott samarbete och trevlig samvaro och förstås tack för de 230 miljoner som kommit våra olympier till del.

Gunilla Lindberg, generalsekreterare i Sveriges Olympiska Kommitté

Partners

Huvudsponsorer, logotyper