Svenska seglare på träningsläger i Weymouth inför OS i London 2012. Foto: Stefan Rahm

Publicerad 27 februari 2019

Smart teknik ska ge fler OS-medaljer

Sensorer som ger feedback i realtid för att idrottsutövare så kunna förbättra sin teknik blir snart vardag. Sveriges Olympiska Akademis nya samarbete vill ge fler OS-medaljer genom att digitalisera idrotten med smarta hjälpmedel och kommande 5G-teknik.

I idrottens värld brukar teknik syfta till rätt typ av stegisättning, det perfekta roddtaget eller avstampet. Inom häcklöpning är nyckeln till ett lyckat lopp en snabb markkontakt efter häckpassage. En sensor i skon kan ge direkt svar på om foten sattes i tillräckligt snabbt. Att kunna ge löparen feedback i realtid kräver dock ett snabbt nät som överför dataflöden med minimal responstid. För att genomföra detta kommer Telia tillsammans med Sveriges Olympiska Akademi, SOA att utveckla sensorlösningar med nya plattformar för internetuppkopplade produkter, så kallade IoT-lösningar och kommande 5G-teknik.

Sensortekniken har tidigare testats i ett projekt med statens forskningsinstitut RISE och KTH där kanoter utrustades med sensorer som känner av acceleration och inbromsning. Samma princip har testats inom segling där seglarna får direkt svar på fartändringar och om de rör sig på smartaste sättet när de till exempel kryssar.

- Tidigare har man gjort videoanalyser för att hitta förbättringspotential, men att påverka muskelminnet den vägen är lättare sagt än gjort. Med realtidsfeedback när man tränar kan små korrigeringar snabbt testas för att lära in en individanpassad teknik och optimera resultatet, säger Stefan Lindeberg, verksamhetsledare för Sveriges Olympiska Akademi.

De nya digitala verktygen kan ge fler rätt förutsättningar till individanpassad, mer effektiv och roligare träning redan inom ungdomsidrotten. Ambitionen är att SOA och Telia tillsammans ska ta steget från testmiljö till träningens vardag och på så sätt skapa möjligheter för fler att satsa på idrott och hälsa vilket förhoppningsvis leder till fler OS-medaljer.

- Det är kul att vi rott det här samarbetet i hamn. Både för utveckling av idrotten men också för att bryta nya mark inom IoT. De lärdomar vi får i dessa partnerskap där vi utvecklar IoT-tjänster med 5G-redo teknik ger oss en plattform som framåt kan appliceras på andra idrotter, men också andra lösningar i samhället och industrin, säger Mats Lundbäck, teknikchef på Telia Sverige.

Sveriges Olympiska Akademi

Sveriges Olympiska Akademi är en stiftelse som bildades 2017 av Kungliga Tekniska Högskolan, Karolinska Institutet, Handelshögskolan i Stockholm och Sveriges Olympiska kommitté. Stiftelsen är en plattform för vetenskap och idrott, med mål att skapa en internationellt slagkraftig satsning på idrott och innovationer. Stiftelsens syfte är att bidra till att individer kan nå sin fulla potential, idrottares förutsättningar förbättras och svensk idrotts konkurrenskraft stärkas.