Värmeexperten Ulf Bergh föreläste om hur den mänskliga kroppen kan handskas med extrema förhållanden. Foto: SOK.

Publicerad 22 november 2018

Japansk värme ska bli svensk fördel i Tokyo

Klimathotet ska vändas till en fördel under OS i Tokyo. Framgångsformeln kan stavas 16-7(9)-30-75.

Headcoacher samlade inför OS i Tokyo. Foto: SOK

Headcoacher samlade inför OS i Tokyo. Foto: SOK

Under tre dagar har huvudcoacher för de olympiska sommaridrotterna samlats utanför Stockholm för att inleda planering mot OS i Tokyo 2020. Som hemläxa fick alla med sig sifforna 16-7(9)-30-75. Coacherna ska nämligen ta fram en idrottsspecifik plan för att handskas med 16 timmars resa, 7-9 timmars tidsskillnad, 30 graders värme och 75 procents luftfuktighet.

- Vi har en utmaning med klimatet under juli och augusti månad när OS avgörs i Japan, men vi tror att om vi förbereder oss väl kommer det att vara en konkurrensfördel för Sverige under spelen, säger Henrik Forsberg, sportchef på SOK och ansvarig för klimatprojektet inför OS i Tokyo.

Råd från värmeexpert

På plats under seminariet fanns dessutom värmeexperten Ulf Bergh som tidigare arbetat åt Totalförsvaret forksninginstitut (FOI) och SOK:s meteorolog Tomas Mårtensson. Massor av tips om hur man ska kunna prestera i en varm och samtidigt fuktig miljö gicks noggrannt igenom.

- Den mänskliga kroppen lever egentligen bara några grader från döden, förklarade Ulf Bergh, som gav handfasta råd om hur man bäst kan acklimatisera sig och få kroppens interna kylsystem att arbeta optimalt under rådande förutsättningar.

Det återstår också att se om Japan kommer att införa sommartid under 2019 och 2020, i sådana fall skulle tidsskillnaden att anpassa sig till kunna ändras från sju timmar till nio timmar. Japan funderar på att införa sommartid för att undvika den mest extrema värmen i samband med vissa uthållighetsgrenar.

Gruppen med huvudcoacher har sin nästa samling i mars och under 2019 kommer rekoresorna till Japan att intensifieras. Både för att bekanta sig med tävlingsarenorna och testa klimatanpassningen, men också för att se till att det svenska förlägret i Fukuoka håller högsta klass.

Europeiska spelen under 2019

För många idrotter är Europeiska spelen 17-30 juni nästa år ett viktigt led i en OS-satsning och i flera fall också ett sätt att kvala in till OS. Sverige ser ut att skicka cirka 50 idrottare till Minsk i sporter som boxning, cykel, judo, skytte, bordtennis, bågskytte, triathlon, kanot, brottning, gymnastik, trampolin och karate.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper