Den svenska delegationen i Buenos Aires består bland andra av Johan Strid, generalsekreterare Parasportförbundet, Richard Brisius, vd för kampanjbolaget, Mats Årjes, ordförande SOK, Jessica Lindell Vikarby, aktivas ambassadör, Katarina Henriksson, vice ordförande SOK, samt Peter Reinebo, verksamhetschef SOK. Foto: SOK.

Publicerad 5 oktober 2018

Nu börjar kampen om spelen 2026

IOK:s styrelse ger Stockholm lysande recensioner för kampanjens plan för spelen 2026.
"Stockholm kommer att ha arenor mitt inne i stadens centrum som skulle kunna ge energifyllda tävlingar och lyfta upplevelsen av olympiska spel till nya nivåer", skriver IOK i ett pressmeddelande.

Om IOK:s session går på samma linje som IOK:s styrelse kommer Sverige och Stockholm på tisdag att utses till en av tre länder som kämpar om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Det är också då arbetet med att vinna nästa års avgörande omröstning börjar. Den svenska kampanjen har ett team på plats i Buenos Aires och de har redan börjat jobba hårt.

- Vi har fått väldigt bra respons på det vi försöker förmedla hittills. Känslan är att vi inte är ensamma om att vilja ha ett OS och Paralympics i Sverige 2026, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

"Inte kräva skattekronor"

Det var väldigt glada miner i det svenska lägret när IOK:s ordförande Thomas Bach i går avslöjade att Sverige var ett av tre länder som IOK:s styrelse rekommenderade att bli kandidater för spelen 2026. Och mungiporna steg ännu mera uppåt när IOK senare gav ut ett pressmeddelande om varför Stockholm var en av tre kandidater.

- Det är väldigt roligt att IOK håller med om att vi har ett unikt och hållbart koncept som kan göra att olympiska spel kan upplevas på ett helt nytt sätt, säger kampanjbolagets vd Richard Brisius.

- Vi är övertygade om att Sverige och Stockholm kommer att genomföra vinterspel i världsklass. Spel som är hållbara i alla avseenden, inte minst ekonomiskt. De ska inte kräva skattekronor utan tvärtom tillföra värden. Vi kommer inte att behöva göra investeringar i nya arenor eftersom vi i Sverige redan har de tävlingsarenor samt vägar, järnvägar, flygplatser och hotell som behövs, säger Mats Årjes, ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté.

"Anpassa spelen efter staden"

Under sin presskonferens var också IOK-ordföranden tydlig med att IOK menar allvar med sin reformanda i enlighet med Agenda 2020 och The New Norm.

- Tidigare var det vi i IOK som sade till städerna som sökte hur de skulle förändra sina städer för att anpassa sig efter spelen. Numera är det vi i IOK som frågar städerna hur vi bäst kan anpassa spelen efter stadens behov, säger Thomas Bach.

När Bach i våras besökte Stockholm och Åre var han mycket nöjd med det han fick se och uppleva.

– Sverige har inget mer att bevisa. Allt finns här för att arrangera mästerskap, sade Bach då.

Om Stockholm officiellt utses till kandidatstad på tisdag så kommer en internationell kampanj att starta samma dag. Första tillfället officiellt presentera det svenska konceptet för IOK-ledamöter sker under ANOC:s stora möte i Tokyo i slutet av november. Totalt kommer kampanjen att få göra tre eller fyra sådana presentationer. Då Milano just nu är en av de tre kvarvarande städerna kan den avgörande omröstningen, som var planerade att hållas i just Milano i september 2019, komma att flyttas.

- Det går inte att ha den avgörande omröstningen i ett av länderna som deltar i omröstningen, det är emot IOK:s regelverk. Man kommer antingen att flytta sessionen till en annan plats eller tidigarelägga beskedet om värd för 2026 till i juli nästa år, förklarar SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

IOK:s ordförande Thomas Bach under ett besök i Sverige i våras. Här flankerad av SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo samt SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg. Foto: TT.

IOK:s utskick om kandidatstäderna

Calgary

Staden andas arvet efter spelen 1988 och kan optimalt använda existerande arenor under 2026. Calgary har värdefull erfarenhet och expertis av att arrangera vintersporttävlingar och stora evenemang. Staden, provinsen och folket älskar vintersport. I dialog med IOK har Calgary utvecklat ett koncept och en vision som passar den nya eran med Agenda 2020/New Norm likväl som stadens långsiktiga mål.

Milano/Cortina d’Ampezzo

Milano och Cortina d’Ampezzo kan kombinera fördelarna med en stor europeisk stad och en populär bergsregion i de italienska Alperna. Kandidaturen drar nytta av regionens starka vintersporthistoria, tradition och erfarenhet, liksom italienarnas kärlek och passion för idrott. Projektet kan dra nytta av den ekonomiska styrkan som finns i den norra delen av Italien. Medan planeringen är på ett tidigt stadium, så har projektet potential att uppnå de långsiktiga mål som finns för staden och regionen i linje med Agenda 2020/New Norm.

Stockholm

En modern huvudstad med historiska kvarter mitt i stadskärnan. Stockholm kommer att ha arenor mitt inne i stadens centrum som skulle kunna ge energifyllda tävlingar och lyfta upplevelsen av olympiska spel till nya nivåer. Sverige har erfarenhet av att arrangera, älskar vintersport och har väletablerade världscuparenor som är nödvändiga för att leverera lyckade spel. Helt i linje med Agenda 2020/New Norm har Stockholm utvecklat ett olympiskt koncept som adresserar stadens framtida behov och siktar på att förbättra livet för dess innevånare.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper