Charlotte Kalla med sitt OS-guld. Foto: Pontus Lundahl, TT

Publicerad 10 februari 2018

Guld till Charlotte Kalla

Charlotte Kalla ordnade Sveriges första OS-medalj när hon tog guld i damernas skiathlon under OS första dag.

Det blev en riktig smakstart på OS i PyeongChang 2018 för svensk del. Norska Marit Björgen var regerande OS-mästare i skiathlon från både Vancouver 2010 och Sotji 2014 men den här gången såg Charlotte Kalla till att bryta den sviten. När Charlotte Kalla gjorde ett ryck hade Marit Björgen aldrig en chans att följa. Charlotte kunde defilera i mål och tog därmed den första guldmedaljen som delades ut under OS i PyeongChang 2018. Marit Björgen vann silvermedaljen och Krista Parmakoski från Finland bronset.

Efter att ha gått i mål var det en strålande glad Charlotte Kalla som mötte media.

-Det är så mycket glädje men också lättnad. Jag blev väldigt nervös precis innan loppet. OS är något som jag har satsat på under en väldigt lång tid, säger Charlotte Kalla.

Även OS-debutanten Ebba Andersson gjorde ett fantastiskt lopp och slutade fyra, snubblande nära en medalj även hon.

Niklas Mattsson. Pontus Lundahl, TT

Niklas Mattsson till final

I snowboardens slopestylekval tog Niklas Mattsson sig vidare till final. Han låg illa till efter ett fall i första åket men skärpte till sig och tog den sjätte och sista platsen som krävdes för final. Måns Hedberg som körde i det andra kvalheatet hade inte en lika lyckad dag. Han föll illa i sista hoppet under sitt första åk och var tvungen att avbryta tävlingen. Han mår efter omständigheterna bra. Slopestyle finalen avgörs på söndag.

Hanna Öberg under sprinttävlingen. Foto: TT

Kanonlopp av Hanna Öberg

I damernas sprint i skidskytte gjorde OS-debutanten Hanna Öberg ett riktigt kanonlopp. Hanna slutade på en sjundeplats och har nu ett spännande utgångsläge inför jaktstarten som avgörs på måndag.

Sara Hjalmarsson gör mål. Foto:TT

Seger mot Japan

Damkronorna vann sin premiärmatch mot Japan i ishockeyturneringen med 2-1. Sista halvminuten blev nervös då Damkronorna tvingades spela i ett 4-6 underläge.