Den svenska hejarklacken i simarenan hejjar fram lagkappsbronset. Foto: Zoltan Mekli

Publicerad 27 juli 2017

Medaljregn i Györ

Fyra nya medaljer för den svenska truppen på EYOF Györ 2017 under torsdagen.

Den första togs av Wilma Olausson från Mölndals CK som vann ett silver på flickornas linjelopp i cykel.

– Allt bara klaffade idag. Det var hög fart hela loppet och många krascher. Jag kommer bra in i spurten och allting klaffade, säger Wilma Olausson till Cykelförbundet efter loppet.

Wilma Olausson vid målgången av linjeloppet, strax efter segrande Dina Scavone från Belgien. Foto: Zoltan Vanik, EYOF Györ 2017

Det var hög fart från redan från start. Wilma var bra med loppet igenom och lyckades hålla sig borta från de krascher som uppstod. Hon låg helt rätt till i loppets avgörande skede och kunde spurta till sig andraplatsen efter Dina Scavone från Belgien. Julia Borgström, Höllviken CK blev näst bäste svensk med en tionde plats.

Två friidrottsmedaljer

Friidrottaren Johan Claesson från Tranås AIF tog dagens andra medalj när han sprang till sig ett silver på 400 meter häck. Finalloppet gick i ett ruskigt tempo där fyra av de fem första löparna slog personligt rekord. Vann gjorde Sven Roosen från Nederländerna på 53,71.

- Jag är jätteglad! Jag startade på bana åtta så jag kunde inte se de andra löparna. Kanske inte den bästa banan, men en perfekt bana att springa sitt eget lopp på. Jag kan inte fatta att jag har tagit en silvermedalj, säger Johan Claesson efter prisceremonin.

Johan Claesson efter sitt silverlopp på 400m häck på Ungdom-OS i Györ. Foto: SOK

Johan Claesson efter sitt silverlopp på 400m häck på Ungdom-OS i Györ 2017. Foto: SOK

Johan gick in i tävlingen med ett personbästa på den undre halvan av startfältet. Han hade lite trubbel i avslutningen av semifinalen där han tappade fart vid de sista häckarna. Det var något som han tog lärdom av inför finalen och ändringarna gav utdelning. Johans silvertid och personliga rekord blev 53,88.

- Jag tänkte att jag är en underdog och har allt att vinna. I ett mästerskap spelar inte tiderna någon roll, men jag hade ingen aning om att jag sprang så här snabbt, säger Johan Claesson.

Carl af Forselles tog brons i höjdhoppet på 2,05. Han hade målsättning att ta guld men berättar efter finalen att han inte fick någon flyt i hoppningen under hela tävlingen. Ändå lyckades han, som han uttryckte sig "krångla sig" över 2,05 vilket gav honom bronset.

- Just nu känns det mer som jag förlorade ett guld men med tanke på hur jag hoppade så får jag vara nöjd att ta medalj. Jag kommer säkert vara nöjd om några dagar, säger Carl.

Mixedlaget tog brons

I simarenan tog det svenska mixedlaget ett brons på 4x100 m frisim. Vann gjorde Ryssland före Italien. För Sverige simmade Gloria Muzito, Sundsvalls SS, Johan Rydahl, Karlstad SS, Emilia Rönningdahl, S71 och Robin Hansson, Järfälla Sim. Det svenska lagets sluttid blev 3.38.36.

Gloria Muzito: Foto: Zoltan Mekli, EYOF Györ 2017

Gloria Muzito efter försöken på 50 m frisim. Foto: Zoltan Mekli, EYOF Györ 2017

Förutom lagkappsmedaljen så har det slagits personliga rekord i parti och minut i simarenan idag. Mest anmärkningsvärda var Linus Kahls personbästa på 400m medley med 4,37 sekunder till 4.43,03 på 400 meter medley. Två av simmarna kvalificerade sig till nya finaler: Robin Hansson på 100 meter frisim och Gloria Muzito på 50 meter frisim. Båda dessa finaler avgörs imorgon.

Med två tävlingsdagar kvar i Györ så har det svenska laget nu tagit åtta medaljer i tre idrotter.