Anna Laurell Nash och Kim Martin Hasson. Foto: SOK

Publicerad 15 maj 2017

Aktiva även efter karriären

Anna Laurell Nash och Kim Martin Hasson har båda tagit steget ut från tävlingsarenan och in i arbetslivet. Ett förändring som man kan få hjälp att ta.

Vi lär känna dem som unga lovande talanger. Vi följer dem under flera år. Gläds åt deras segrar och gråter genom bittra förluster. Förtvivlas över skador och jublar åt comebacker. Men vad händer sen? När idrottskarriären tar slut, lamporna släcks och publiken gått hem? Hur ställer man om från heltidsidrottare till ett nytt liv utanför tävlingsarenan?

Sveriges bästa boxare på damsidan, Anna Laurell Nash har gjort resan två gånger. Hon slutade efter OS i London eftersom hon enligt dåvarande regler skulle vara för gammal för att ställa upp i nästa OS. I dryga två år var hon ifrån boxningen. När så åldersgränsen höjdes för kvinnliga boxare så tog hon beslutet att göra ytterligare en satsning. Hon deltog i sitt andra OS i Rio och ett halvår senare beslutade hon att lägga handskarna på hyllan för gott. Anna ser nu tillbaka på sina två ”avslut” med olika lärdomar.

- Jag tror det är stor skillnad om man har möjlighet att själv välja att sluta eller om man tvingas på grund av till exempel skada eller som jag, regelverket. För mig var det väldigt tungt att sluta efter OS i London. Från att ha varit boxare i 20 år så var jag plötsligt ingen. Och då hade jag egentligen allt i bagaget för att kunna sadla om. Jag var mitt uppe i en doktorandutbildning i organisk kemi. Men jag saknade boxningen. Efter Rio var situationen en annan. Då var jag mentalt redo för ett annat liv, förklarar Anna.

Anna betonar att det är viktigt att hitta något att göra på dagarna, för att inte bli sittande ensam.

- Även om det är små engagemang, jag har till exempel varit med på många av SOK:s prova-på-dagar för barn, Olympic Day. Man träffar folk och man vet aldrig, allt kan öppna nya dörrar. Sen tror jag också att det är viktigt få prata igenom sin situation. Att få hjälp att inse att man faktiskt är en bra person även utanför sin idrott, säger Anna.

I dag jobbar Anna som inspirationsföreläsare och coachuppdrag för företag. Hon är medlem i SOK:s Aktivas kommitté och är aktivas representant i SOK:s styrelse. Hon är också mycket engagerad i ungdomarna på sin gamla boxningsklubb IF Linnea.

- Många på klubben har ströjobb för att klara vardagen. Men jag försöker få dem att tänka lite längre, att tänka på framtiden efter karriären. Det kan kännas avlägset när man är mitt uppe i det men tiden går och ibland så tar karriären slut tidigare än man själv tänkt, säger Anna.

Jaana Shalabi från Adecco och Kim Martin Hasson informerar den kommande OS-truppen om framtidens möjligheter under Olympic Camp. Foto: SOK

Jaana Shalabi från Adecco och Kim Martin Hasson, Aktivas Kommitté informerar den kommande OS-truppen om framtidens möjligheter under Olympic Camp. Foto: SOK

Ishockeymålvakten Kim Martin Hasson, som också hon sitter i SOK:s Aktivas kommitté, jobbar idag som sportchef på Linköpings Hockeyklubb. I slutet av sin ishockeykarriär tog hon kontakt med SOK:s karriärcoachpartner Adecco och genomgick Athletes Career Programme.

- Det var jättebra för mig. De hjälpte mig att få en bild av vad jag ville jobba med, att sätta ihop ett CV och att testa på att gå på jobbintervjuer. Man kanske tror att man inte kan nånting mer än sin egen idrott men de fick mig att inse att många av de egenskaper som ishockeyn hade gett mig är sådant som företag letar efter. Idrottare är motiverade, disciplinerade och har en förmåga att komma i mål med uppgifter, säger Kim.

Nuförtiden är Adecco även en samarbetspartner till IOK och har coachat mer än 35 000 aktiva världen över genom det så kallade Athletes Career Program. Men de var först ut i Sverige och här har Adecco erbjudit sina tjänster till aktiva i SOK:s Topp- och talang sedan 2002.

Stödet skräddarsys efter varje idrottares behov och de kan få hjälp med allt ifrån studievägledning, självbildsanalys, coaching i att söka jobb, skriva CV och självklart också att skaffa jobb under eller efter karriären.

-De aktiva kan få hjälp av oss när som helst under idrottskarriären. Ibland kan man ha ett ofrivilligt uppehåll på grund av en skada till exempel. Det kan vara ett bra tillfälle att reflektera över framtiden och göra något meningsfullt trots att du inte kan träna, säger Jaana Shalabi på Adecco.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper