Publicerad 7 april 2017

Idrott kan göra skillnad

Idrottens roll för utveckling- och fredsarbete belystes på konferens på Bosön den 6 april.

“The International Day of Sport for Development and Peace (IDSDP)” firas den 6 april varje år. Dagen instiftades 2014 av FN för att belysa och sprida idrottens styrka som katalysator för social utveckling runt om i världen.

Tillsammans med stiftelsen Power of Sport var SOK med och arrangerade den första konferensen för att fira detta på Bosön, Stockholm igår den 6 april. Konferensen var en del i UN Camp Sweden som samlar unga ledare från hela världen under hela veckan. Deltagarna utbildas och inspireras i sitt ledarskap för att fortsätta att vara förebilder i sina hemländer.

Torsdagens kongress belyste olika perspektiv på idrottens roll som utvecklingsarena och fredsskapare. Bland talarna fanns FN:s före detta vice generalsekreterare Jan Eliasson, olympierna Carolina Klüft och Therese Alshammar, SOK:s ordförande Hans Vestberg, Svenska Parasportförbundets ordförande Åsa Llinares Norlin och Homkant Surandese från organisationen Slum Soccer i Indien.

Idrotten kan förändra liv

Homkant Surandese berättade om hur han hade växt upp i fattigdom och som hemlös blivit uttagen till att spela fotboll i ”Homeless World Cup” 2008. Händelsen förändrade Homkants liv. Idag är han anställd coach och arbetar med fotboll som ett sätt att förändra människors liv i Indien.

Idrotten som samhällsförbättrare

Jan Eliasson, FN:s före detta vice generalsekreterare, berättade engagerat om fotbollsspel i GAIS under sin ungdom och om hur han dömt fotbollsmatcher i FN. Han talade också om svårigheter i världen, men manade till att aldrig ge upp, att stå upp för det goda och att det viktigaste ordet idag är ”tillsammans”. Att idrotten har en stor och viktig roll i samhället för att verka för utveckling, fred, men också för mänskliga rättigheter var självklart för Eliasson. Alla kan göra skillnad där man befinner sig, konstaterade han.

Åsa Llinares Norlin, vice ordförande i Svenska Parasportförbundet, poängterade att förebilder är viktiga inom parasport. Hon betonade också vikten av att se varandra. När man lär känna varandra ser man inte längre skillnaderna.

SOK:s ordförande Hans Vestberg berättade om tankarna kring en eventuell OS-ansökan för Stockholm 2026. Ett land som Sverige har möjlighet att visa världen att stora evenemang som de olympiska spelen går att arrangera utan att ge avkall på hållbarhet, mänskliga rättigheter och arbetsrätt. En av lärdomarna från OS i London 2012 är dock att samhällets engagemang är en förutsättning. För att det ska vara möjligt och önskvärt med ett OS i Sverige så ska vara en positiv kraft för all idrott och dessutom hållbart.

Olympism inspirerar

Den olympiska mästaren i friidrott Carolina Klüft pratade om vikten av all rörelse. Simmerskan Therese Alshammar som har tre OS-medaljer i bagaget och har deltagit på sex olympiska spel gav en inblick i hur OS upplevs från insidan och hur aktiva lämnar OS med många vänner från hela världen och rika på upplevelser. Hon berättade också hur hon under sin karriär kontinuerligt hade varit mentor till unga simmare för att dela med sig av erfarenheter.

Idrott kan verkligen göra skillnad.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper