Publicerad 4 maj 2016

Riksidrottsmuseets utställning om de olympiska sommarspelen

Den 28 maj öppnar Riksidrottsmuseet en utställning om olympiska sommarspel. I den skildras de moderna olympiska spelens utveckling och besökaren får lära sig mer om många av våra svenska olympiska hjältar.

Utställningen "Olympiska spel – idrott, samhälle, världen" på Riksidrottsmuseet – blir den perfekta hajphöjaren inför OS i Rio i augusti.

Startskottet gick i Aten 1896. Med internationella idrottstävlingar skulle världen bli fredligare. Sedan dess har sommar-OS arrangerats vid 27 tillfällen.

– Utställningen gör nerslag i samtliga moderna sommarspel fram till Rio och handlar om hur OS har påverkat och påverkats av samhället, säger Karl Örsan, intendent på Riksidrottsmuseet.

Bland annat går det att se föremål som skytten Oscar Swahns guldmedaljer från OS i Stockholm 1912 och brottaren Mikael Ljungbergs OS-trunk från 1996. Idrottandet är centralt med spännande profiler och rafflande händelser. Men utställningen handlar också om mer än bara sportsliga framgångar.

– Fusk, politik, kommersialisering och genus är saker som vi också belyser. Det handlar om att på ett lustfyllt sätt lyfta fram ett av världens största idrottsevenemang utan att väja för problematiseringar, säger Karl Örsan.

FAKTA SOMMAR-OS

Visste du att...
... Gunnar Larsson vann 400 meter medley i simning med två tusendelar av en sekund i München 1972, vilket motsvarade mindre än tre millimeter i längd.
... Silvia Sommerlath jobbade för organisationskommittén under OS i München 1972. Det var då hon för första gången träffade blivande kungen Carl XVI Gustaf.
... ett gemensamt lag från Sverige och Danmark vann dragkampen vid OS i Paris 1900.
... Sverige vann alla medaljer i modern femkamp 1912–1932 utom två brons (1928 och 1932).
... om Tyskland vunnit andra världskriget så fanns planer på att permanenta spelen till staden Nürnberg där en arena skulle byggas med plats för 450 000 åskådare.
... bronsmedaljören i värja för lag 1948, Sven Thofelt, lär ha sagt att ”det viktigaste är inte att vinna, men det är faan så mycket bättre än att komma tvåa”.
... holländskan Fanny Blankers-Koen vann fyra guld i friidrott 1948. Hyllningarna var många, men hon kritiserades av andra, som menade, att hon borde stannat hemma för att sköta sina barn.
... när östtyskan Christa Luding-Rothenburger vann 1000 meter skidsko i Calgary och silver i cykling i Seoul blev hon första idrottsutövare att vinna medalj i både sommar- och vinter-OS samma år. I Calgary vann hon 1000 meter skridsko.
... när Stefan Holm, Carolina Klüft och Christian Olsson vann OS-guld i friidrott i Aten 2004, var det första gången på år 56 år som Sverige vann mer än ett OS-guld i friidrott.
... vid OS i Seoul var det sista gången som duvor släpptes lösa i samband med invigningen. Detta efter att flera duvor satt sig alltför nära OS-elden och bränts.

Vill du delta vid öppnandet?
Den 28 maj kl. 14.00 öppnar utställningen. Då finns Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson på plats. Dessutom berättar producenten Karl Örsan om innehållet. Välkommen!

Frågor
Karl Örsan, intendent Riksidrottsmuseet
karl.orsan@rf.se
070-684 46 71

Wilhelm Magnusson
wilhelm.magnusson@rf.se
070-353 60 12

Partners

Huvudsponsorer, logotyper