Publicerad 17 augusti 2015

Fyra guld till Owens

Den store kungen under OS i Berlin 1936 var amerikanen Jessie Owens som vann fyra friidrottsguld. För svensk del var det återigen brottarna som drog de tyngsta lasset.

Sverige kunde åka hem med 21 medaljer, sex guld, fem silver och tio brons. I nationstävlingen kom Sverige på femte plats.

De svenska brottarnas framgångar fortsatte och de blev de mest framgångsrika olympierna med fyra guld, tre silver och två brons. Hjälten från Los Angeles 1932 Ivar Johansson tog guld igen. Den här gången dock bara ett vilket har sin naturliga förklaring eftersom han bara ställde upp i en klass.

I fripistol svarade Torsten Ullman för en riktig bragd. Inte nog med att han vann och slog världsrekord med 559 poäng, segermarginalen var 15 poäng, han gjorde det matförgiftad och med en varbildning i avtryckarfingret. Saker som borde ha gjort honom indisponibel för tävlingen. Ullman löste problemet med fingret genom att operera sig själv med en pennkniv. 

Den svenske guldmedaljören i fripistol, Torsten Ullman. Foto: IOK:s arkiv

Sverige medaljlöst i modern femkamp

I "svenskgrenen " modern femkamp blev det till svenska folkets stora besvikelse inga medaljer. Sven Thofeldt, guldmedaljör i Amsterdam 1928, fick precis som i Los Angeles nöja sig med en fjärdeplacering.

I friidrott blev det två medaljer. Henry "Kälarne" Jonsson tog brons på 5000 meter och i slägga blev det brons för Fred Warngård. Men vi känner igen också många andra välkända svenska friidrottsnamn från Berlin-OS. Lennart Strandberg på 100 meter som i finalen kom på sjätteplats sedan han sträckt en lårmuskel och Håkan Lidman på korta häcken som kom fyra.

Kanotisterna OS-debuterade med den äran. Två medaljer, guld och brons, blev facit.

Kanotisterna Sven Johansson och Erik Bladström, guld i K-2 10.000 meter. Foto: IOK:s arkiv

Jesse Owens spelens kung

Internationellt sett var spelens store man amerikanen Jesse Owens. Fyra friidrottsguld blev det för honom. Han vann 100 meter, 200 meter, stafetten 4x100 meter och längd.

Året före spelen i Berlin hade Owens hoppat 8.13 vilket naturligtvis var världsrekord. I OS-finalen slog han till med 8.06 i sitt sista hopp. Längder som än i dag är gångbara i internationella tävlingar vilket säger det mesta om denne fantastiske idrottsman.

I simning hade Japan mer eller mindre förödmjukat sina amerikanska värdar genom att dominera tävlingarna i Los Angeles. USA hade nu storsatsat på simningen för att ta revansch och det gick visserligen bättre än på hemmaplan men det var fortfarande Japan som kunde titulera sig världens simmarnation nummer ett även efter spelen i Berlin.

Hur gick det då för värdnationen Tyskland som ju hårdsatsat på bred front? Jo, man blev bästa nation klart före USA men viss besvikelse rådde i den tyska nationen eftersom man inte dominerade som man tänkt sig i paradgrenen friidrott. Nu blev det lite medaljer här och där som visade en imponerande bredd på den tyska idrotten.

Japaner, japaner, japaner

Det svenska fotbollslaget hade stora förhoppningar på turneringen och man hade också förklarat sig nöjda med lottningen. Och allt började så bra mot Japan med ledning med 2-0 i halvtid. Men japanerna vände till 3-2 och Sven Jerrings ord "japaner, japaner japaner" i ett klassiskt radioreferat har för alltid etsat sig fast i den svenska idrottssjälen.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper