Publicerad 4 juni 2015

Silver till svenska herrlaget

Det svenska herrlandslaget har tagit fyra VM-guld genom tiderna. Fyra gånger har herrarna också haft möjligheten att ta OS-guld. Men alla fyra gångerna har det inte gått vägen. London var inget undantag.

Men i London var inte herrarnas guldmiss något att gräma sig över. Snarare var silvermedaljen en glad överraskning. För till OS-turneringen kom laget med en pinfärsk VM-kvalmiss och tränarduon Staffan Olsson/Ola Lindgren trodde att de skulle få en tuff uppgift att få spelarna att glömma VM-misslyckandet.

I gruppspelet ställdes Sveriges herrar mot Tunisien, Storbritannien, Island, Argentina och Frankrike.

De två inledande matcherna mot Tunisien och Storbritannien innebar inte några problem för svenskarna. I den tredje gruppspelsmatchen väntade Island som tillhörde ett av de förväntade semifinallagen. Med två ryck i målprotokollet såg Island till att koppla greppet och det hela underlättades av Sverige slarvade en hel del. Trots isländsk seger med på pappret knappa 33-32 var segern aldrig hotad. Som väntat hade Sverige det betydligt enklare i kommande match mot Argentina som slogs tillbaka med klara 29-13.

I den sista gruppspelsmatchen väntade Frankrike och fransmännen ledde med 5-1 efter blott åtta minuter och den marginalen höll sig till slutskedet av matchen då Sverige kunde knappa in och förlora matchen med tre bollar, 26-29.

Men den svenska kvartsfinalplatsen var klar och nu väntade Danmark som fick finna sig i att vara favoriter.

Danmark kom till matchen med tre raka segrar över Sverige i de senaste mästerskapsmötena men av den mentala fördelen syntes inget av under den första halvan av matchen. Sveriges taktik att punktmarkera storskytten Mikkel Hansen gav resultat och pausledning med två bollar.

Men Hansen fick igång sitt skytte i andra halvlek och med fyra raka mål vände han på egen hand matchen till Danmarks fördel och ledning med 18-17 med tolv minuter kvar av kvartsfinalen. Och nu blev det liv och dramatik i matchen. Med lite svensk tur, skicklighet och danskt slarv kunde Sverige till slut vinna med 24-22.

I semifinalen väntade Ungern som sensationellt slagit ut Island i en dramatisk kvartsfinal. Här gällde det för Sverige att som i kvartsfinalen neutralisera Ungerns storskytt Laszlo Nagy. Jonas Källman skötte den uppgiften med sådan bravur att Nagy fick lämna semifinalen utan att ha gjort ett enda mål! Sverige vann med 27-26 och enda gången, förutom 15 sekunder före slutsignalen då Ungern gjorde sitt 26:e mål, som de kunde hota Sverige var i mitten av andra halvlek då ungrarna kom upp till 20-21. En straffmiss då gjorde att Sverige kunde dra ifrån igen.

I finalen väntade Frankrike. Till skillnad från Sverige var det ingen större sensation. Det franska OS-laget vimlade av mästerskapsrutinerade spelare. Från laget som spelade VM-final mot Sverige 2001 fanns inte mindre än sex spelare kvar. Sveriges hade en, nu vid sidan av planen, Ola Lindgren förbundskapten.

Sedan VM 2001 har de båda nationerna mötts sex gånger i mästerskapssammanhang och alla matcherna har slutat med fransk seger. Favoritskapet tyngde favoriterna och på läktarna glunkades det om ”franska nerver”. Men Frankrike fick dessa under kontroll och kunde se till att en svensk ledning med 5-3 på 14 minuter svängde till 10-7 och det greppet släppte aldrig Frankrike även om Sverige vid något tillfälle i andra halvlek var upp och nosade guldfavoriterna i bakhasorna.

Frankrike kunde vinna med 22-21. Siffrorna var en aning missvisande eftersom det franska OS-guldet inte var hotat. När väl den svenska besvikelsen lagt sig kunde man konstatera att Sverige presterat långt över förväntningarna och kom ifrån OS-turneringen med både silvermedalj, ära och heder.

Inget flyt för de svenska damerna

Om det svenska herrlaget kunde känna sitt tillfreds med OS-turneringen var inte de svenska damerna i närheten av det.

Handbollsdamerna. Foto: SOK

EM-silvret från 2010 gav vissa förhoppningar om en framskjuten placering, inte medalj, men en kvartsfinalplats fanns ändå inom räckhåll även om gruppen var den klart tuffaste. Elva spelare fanns med från silverlaget 2010. Nu blev det fem raka förluster och en sista plats i gruppen och totalt en elfte plats.

Det svenska laget fick en oturlig turneringsstart då Therese Islas Helgesson skadade sig redan efter tio minuter i inledningsmatchen mot Danmark. Nu skulle det visa sig att Danmark, trots segern, inte skulle tillhöra topplagen i gruppen. De fick nöja sig med en seger, den mot Sverige, och hamnade utanför kvartsfinalspelet också.

Norge vann OS-turneringen efter en hel del gnissel. Laget förlorade två matcher i gruppspelet och slutade fyra där men kunde tända till när kvartsfinalerna statade. Som helhet imponerade inte laget förutom storspel av de båda målvakterna Grimsbö och Haraldsen.

Norge vann finalen mot Montenegro, som också slutade som gruppfyra, med 26-23.