Skidskyttelaget. Foto: SOK

Publicerad 31 januari 2015

Ungdoms-OS är slut, men bara början...

Ungdoms-OS i Vorarlberg Liechtenstein är slut för denna gång. Den svenska truppen med 26 aktiva kommer hem med två medaljer – ett guld och ett silver i skidskytte. Medaljerna är givetvis en härlig bonus, speciellt för medaljören Sebastian Samuelsson, men den stora vinsten har alla med sig hem.

- Det var väldigt länge sedan vi tog några skidskyttemedaljer på Ungdoms-OS. Jag hade på känn att det kunde hända men jag vågade nog inte riktigt hoppas på det, säger skidskyttecoachen Ronnie Adolfsson.

Inspiration och erfarenheter är målet

Inför ”stora” OS sätter SOK upp ett medaljmål efter att ha bedömt truppens slagkraftighet. Det görs aldrig på Ungdoms-OS. Målet med att Sverige skickar trupper till Ungdoms-OS är nämligen inte att ta medaljer. Målet är att ge inspiration och erfarenheter till ungdomar som är står inför valet att kanske påbörja en elitidrottskarriär.

Att delta på Ungdoms-OS inspirerade Stefan Holm till att vinna OS-guld i höjdhopp. Foto: SOK

1993 deltog Stefan Holm - olympisk mästare i höjdhopp från Aten 2004 på Ungdoms-OS i Valkenswaard. Han kom på fjärdeplats i tävlingen. Hur påverkade det honom i hans karriär?

- Helt ärligt så finns det nog ingen enskild tävling som påverkat mig mer att verkligen vilja vara med på "riktiga" OS. Det var en oerhört stor grej för mig att vara med, dels var det min allra första tävling utomlands och dels var det första gången som jag över huvud taget flög någonstans. Jag hade ända sedan åtta års ålder haft en stor fascination för OS och bara att vara med och se ringarna och vara med på en invigningsceremoni och träffa folk från SOK... det var hur stort som helst och jag ville verkligen har mer än så, svarar Stefan Holm.

Precis som Stefan Holm så har merparten av den svenska truppen gjort sin internationella tävlingsdebut här på EYOF i Vorarlberg Liechtenstein. I längdlaget är det endast en av åkarna, Jonas Eriksson som gjort ett landslagsuppdrag tidigare berättar coach Linus Davidsson.

- De här ungdomarna åker normalt sett runt på tävlingar i Sverige med sina föräldrar. De har fått lära sig massor under den här veckan här nere. Att vara ute på en lång resa, att tävla på hög höjd, och speciellt alla procedurer kring vallning, testning av skidor… Vi har märkt skillnad från dag till dag att de blir bättre och bättre på att förmedla sina känslor på hur skidorna upplevs till oss. Det kommer de ha en enorm nytta av i framtiden, förklarar Linus Davidsson.

Marcus Flemström ger sig iväg nedför hoppbacken i Bürserberg. Foto: SOK

Backhopparna efterlyser fler svenska hoppare

Backhopparna har en lite annan situation. Marcus Flemström är troligtvis truppens mest internationellt erfarne medlem som har varit ute på fem tävlingar i Europa innan EYOF.

- Vi tvingas åka iväg på Europacuper för att de ska få möta något motstånd alls. Det är alldeles för få som tävlar backhoppning i Sverige. Men även om de har varit ute tidigare så är de inte vana vid så här stora tävlingar, med publik och så många deltagare. Det har varit nyttiga erfarenheter, säger coach Mikael Jonsson.

Tittar man tillbaka på de historiska UngdomsOS-trupperna så återfinns det numera kända idrottsnamn vid varje spel. Här är några namn: Anja Pärson alpint, Björn Ferry skidskytte, Jonas Källman handboll, Stefan Nystrand simning, Johan Olsson längdskidor, Carolina Klüft friidrott, Johan Wissman, friidrott, Kristoffer Berntsson, konståkning, Veronica Wagner, gymnastik, Alexander Steen ishockey, Maria Pietilä Holmner, alpint, Marcus Hellner längdskidor… Listan kan göras lång på aktiva som tagit steget från Ungdoms-OS till en elitidrottskarriär.

Förhoppningsvis är det inte sett deltagarna från EYOF Vorarlberg Liechtenstein i olympiska sammanhang för sista gången.
- Nej, de här åkarna kommer följa med länge, det är jag övertygad om, säger Linus Davidsson.

Läs mer:
Se fler bilder på SWEolympic Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ resultat på SWEolympic Twitter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper