Gustav Larsson krigar under tempoloppet i Peking 2008. Foto: TT

Publicerad 1 januari 2015

Svenska cykelmedaljer på Pekings gator

Den svenska OS-truppen i Peking 20008 hade ett antal medaljkandidater i cykel. Men det var få inom media som riktigt hade uppmärksammat detta. Cykeltruppen hade däremot två medaljer som en realistisk målsättning och redan spelens andra dag kom den första medaljen.

På andra dagen av spelen var det dags för Emma Johansson i damernas linjelopp. Cyklisterna var förberedda på varmt väder men möttes denna morgon av kyla, regn och blåst. Banan var ganska flack till en början men när åkarna kom upp till Kinesiska muren och turistorten Badaling började den svåra delen av banan. Två varv skulle köras på såphala vägar.

Både Emma Johansson och Susanne Ljungskog var med i täten hela tiden och såg pigga ut och var alerta på alla utbrytningsförsök. På sista varvet, i den sista tuffa backen, tog italienskan Tatiana Guderzo initiativet och var loss ett par minuter. Men bakom henne kom en kvartett där Emma Johansson fanns med. Kvartetten fick en lucka till klungan samtidigt som de tog in på italienskan.

Emma Johansson och Susanne Ljungskog efter damernas linjelopp i Peking 2008. Foto: Tomas Oneborg/TT

Klungan uppfattade faran och började också köra hårt men då klev Susanne Ljungskog in i handlingen och dämpade farten och såg därmed till att Emma Johansson fick ett medaljläge.

Målgång i damernas linjelopp i Peking 2008. Nicole Cook, Storbritannien vinner guldet före Emma Johansson. Foto: Tomas Oneborg/TT

På upploppet handlade det om tre cyklister. Emma Johansson, Sverige, Nicole Cook, Storbritannien, och Guderzo, Italien. Med 50 meter kvar stod kampen mellan Emma och Nicole Cook men här fick Emma ge sig. Silvret var ett silver med lite guldkant och en ny värld öppnade sig för Emma. Om hennes sjätteplats på VM 2007 passerade obemärkt för den stora allmänheten var hon nu helt plötsligt ”Silver-Emma” med hela svenska folket.

Gustav fixade andra silvermedaljen

Tre dagar senare var det dags för cykel-silver nummer två. Den här gången var det på herrarnas tempolopp som medaljen skulle komma. Inte heller här var det i de innersta kretsarna någon större sensation att det var just Gustav Larsson som skulle ta medaljen. Fyra år tidigare var Gustav fyra på VM och när han 2007 var på plats i Peking och såg banan konstaterade han att den passade honom perfekt.

Gustav Larsson valde att köra OS-tempot utan någon radiokontakt med följebilen vilket gjorde att han var omedveten om hur han låg till under loppet.

Han var redan från början av det 47 kilometer långa loppet med i toppen. I de tuffa stigningarna var han kung men i de lika hårda utförskörningarna var han chanslös till stallkompisen Fabian Cancellara, Schweiz. Efter den sista uppförskörningen ledde Larsson med sex sekunder men Cancellara var obeveklig i de tuffa utförsbackarna mot målet och tog inte bara in

Larssons försprång utan ökade på segermarginalen till 33 sekunder. Gustav Larsson beskrev loppet som en enda lång pina från de första 100 metrarna till målgången och visst märktes det att han var helt utpumpad när han låg vid sidan av den kinesiska muren i Bandaling och väntade på sin schweiziske stallkompis.

Fabian Cancellara, Schweiz vinner guldet i herrarnas tempolopp före Gustav Larsson (silver) och Levi Leipheimer, USA (brons). Foto: TT

Tempovinnaren Cancellara tog sin andra medalj när han slog Gustav Larsson. Den första tog han fyra dagar tidigare då det blev ett brons i linjeloppet. Här var svenskarna med länge men i de avgörande sista utbrytningarna tröt orken.

14 brittiska cykelmedaljer

I cykelsporten totalt var det Storbritannien som dominerade med åtta guld av 18 möjliga och totalt 14 medaljer. Medaljskörden kom i velodromen där Storbritanniens stora satsning på bancykel nu betalade sig.

I mountainbike hade Sverige ett medaljhopp i Fredrik Kessiakoff. Han var inför tävlingen rankad fyra i världen. På det andra varvet tog han ledningen tätt följd av favoriten Julien Absalon, Frankrike. Men när Absalon tryckte på i den mycket svåra banan och ökade tempot kunde Kessiakoff inte följa utan fick se sig omkörd av många konkurrenter. Absalon kunde försvara sin OS-titel med en segermarginal på en minut medan Kessiakoff trampade i mål som en mycket trött och besviken 17:e man.